Mijn belevenis van de Lowlands Throwdown 2018

Mijn belevenis van de Lowlands Throwdown 2018 by Mathijs van den Berg

Het is al weer een tijdje geleden dat ik heb meegedaan aan de Finale van de Lowlands Throwdown 2018. Toch wilde ik een korte blog schrijven over mijn belevenis en ervaringen.

Kwalificatie

Elk jaar probeer ik via de qualifiers in september, mee te doen aan de Finale van de Lowlands Throwdown in het Omnisport in Apeldoorn. Het afgelopen jaar heb ik weer hard getraind. Ik volg het trainingsprogramma van Orla (weeod training program). Ook doe ik regelmatig mee met de wods van CrossFit Apeldoorn en met de Performance groep van Crossfit Apeldoorn. Ik geniet van al deze trainingen en op deze manier ben ik goed voorbereid op een zwaar CrossFit evenement als de Lowlands Throwdown.

Het is mij de afgelopen 3 jaar gelukt om me te kwalificeren voor de masters 40+. Het niveau van CrossFit word elk jaar hoger, steeds meer mensen trainen de CrossFit methode. Ik kwalificeer mij als 9e. Samen met Bastiaan is het doel om zo goed mogelijk te presteren op 12, 13 en 14 oktober tijdens de Finale.

Finale

De spanning is toch wel voelbaar zo vlak voor de Finale. De trainingen waren de afgelopen weken intensief. Ik heb het gevoel in goede vorm aan de finale te beginnen. De wedstrijden beginnen al op vrijdagmiddag, daarna volgen de hele zaterdag en zondag. In totaal staan er 7 wods op het programma.

Tijdens de finale beleef ik het allemaal in een soort flow.  Voor elk event maak ik een plan in mijn hoofd hoe ik de workout wil gaan doen. Dan volgt een korte massage van mijn vader voor mijn rug en benen. Daarna doe ik een standaard warming up; wat push ups up en losmaakoefeningen.

Vervolgens doe ik een wat meer specifieke warming up. Uiteindelijk wordt mijn categorie opgeroepen en loop ik samen met de andere masters 40+ naar de wachtruimte om te wachten tot we aan de beurt zijn. Dat is meestal het moment waar ik echt de adrenaline voel stromen. Allemaal gespannen masters die op hun benen slaan, een paar keer diep ademhalen, en klaar zijn voor de strijd. Dan loop ik naar mijn lane om te starten met de workout. Athletes ready….3,2,1…gooo!

Dan is het altijd een hele kunst om het goede tempo te vinden, omdat je alle andere atleten ook naast je ziet knallen. Eigenlijk zoals het op een training ook gaat. Je ziet anderen naast je ook doorgaan of sneller gaan. Dat geeft een kick. Ook hoor je het publiek roepen en dat geeft dan nog weer een extra push om alles te geven.

Uitslag

Een CrossFit workout duurt meestal tussen de 5 en 15 min. Zo ook bij de events in de Finale. Na elk event is het even bijkomen en wat eten. Meestal ga ik even bij de supporters zitten. En ook dit jaar was er weer heel veel support van CrossFit Apeldoorn. Echt super gaaf.

Vervolgens start de voorbereiding voor de volgende workout. Ik ga weer een nieuw plan maken voor de volgende workout, weer een korte massage en dan verder met de warming up.

Dat is de flow die het hele weekend zo doorgaat. Dit jaar eindig ik overall op een 10e plaats. Ik ben er niet helemaal tevreden mee. Het niveau bij de masters 40+ lag hoger dan andere jaren. Maar het verschil tussen de nrs. 6 t/m 10 lag dicht bij elkaar. Dus ik was liever 6e geworden 😊.

Op vrijdagmiddag heb ik max gefietst en geroeid. Daar scoorde ik goed. Op zaterdag had ik wat no reps op de pull ups. Jammer maar wel  een 1repmax snatch van 95kg. Daar was ik tevreden mee, al wil ik heel graag een 100 kg. Snatch halen. Dat doel bewaar ik voor volgend jaar. De workout met handstandlopen en de thrusters was heel verraderlijk. Ik loop redelijk goed op mijn handen, maar na 30 thrusters toch weer niet. Ik probeer Bastiaan, net als op de trainingen, bij te houden. maar hij zit bij de top 5. Dat is de Europese top. Ook hij had no reps bij de pull ups en een snatch 97,5 kg. En met roeien was hij 4 sec sneller. Het lijkt zo dichtbij, maar met de andere workouts ook wel weer ver weg.

Vooruitblik

Het hele evenement is professioneel georganiseerd. De top van de Nederlandse CrossFit doet mee. En ook uit Europa doen er verschillende toppers mee. Zelfs een CrossFit Games atleet. Het maakt het een eer om mee te doen. Het was nu mijn 4e keer dat ik meedeed. En daar ben ik trots op.

Ook geeft het mij weer een stimulans om aan meer competities mee te gaan doen. Te beginnen op 20 januari 2019 met de Masters Throwdown. Samen met Rob ga ik daar proberen goed te presteren. En zo zullen er in 2019 weer meerdere sporters van CrossFit apeldoorn deelnemen aan wedstrijden. Want een wedstrijd geeft een mooi doel om naar toe te trainen. Ik geniet echt van zo’n competitie, maar het leukste vind ik toch gewoon trainen met mijn trainingsmaatjes van CrossFit Apeldoorn. Minder stressvol en veel meer lol 😊.

Alle supporters ontzettend bedankt voor de aanmoedigingen, Orla bedankt voor de trainingen en de coaching, Bastiaan (omdat het super is om samen een wedstrijd te doen) en Berbel en onze kids als mijn grootste supporters en steun.

Allemaal fijne feestdagen en maak er volgend jaar weer een sportief en TOP 2019 van.

Groetjes Mathijs