Weightlifting competitie | Lift like nobody is watching

weightlifting competitie

Weightlifting competitie

Maar liefst acht fanatieke CrossFitters/Lifters vertegenwoordigden afgelopen zondag 4 november CrossFit Apeldoorn tijdens het Lift More event van CrossFit Amersfoort.

Het Lift More event laat teams van vier strijden om een wisselbeker. Per persoon heb je zowel voor de Clean and Jerk als de Snatch drie pogingen om een zo hoog mogelijke score neer te zetten. De scores worden berekend op Sinclair. Dit is een methode om een vergelijking te kunnen maken in verschillende gewichtsklassen in het Olympisch Gewichtheffen.

Vorig jaar deed ik, Samantha Grande, voor het eerst mee aan deze weightlifting competitie. Doodeng! Met knikkende knieën ging ik richting het platform, deed mijn kunstje en verdween nog sneller weer van het platform. Niet alleen het liften zelf is spannend, maar ook de starende blikken van de jury en het publiek. Op de achtergrond hoor je nog bemoedigende woorden toegeschreeuwd van je teamgenoten en dan is het gaan met die banaan.

Dit jaar heb ik weer meegedaan. Ten eerste omdat ik liften heel erg leuk vind, maar ten tweede ook om te zien welke progressie ik heb gemaakt in een jaar tijd. Voor je gevoel voelt je progressie soms minimaal. De ene training maak je een pr en de andere training werk je aan techniek en blijf je op 60 á 70 procent. Wanneer je een jaar later op je totaalscore >20kg lift, dan heb je toch een behoorlijke progressie gemaakt.

 

Van voorbereiding naar competitie

Weken van te voren was ik er al mee bezig om mensen om mij heen te verzamelen die het ook leuk vinden om aan een dergelijk event mee te doen. Gelukkig lopen er heel wat fanatiekelingen in onze box rond die er wel oren naar hadden om deel te nemen aan deze weightlifting competitie. Met twee teams gingen we afgelopen zondag richting Amersfoort en in de auto werden nog de laatste plannetjes en tactieken doorgesproken.

Eenmaal daar aangekomen was het tijd voor het weegmoment op de weegschaal. Thuis was die toch iets aangenamer dan de weegschaal daar, maar zo te horen hadden we daar allemaal last van. Daarna kon er dan eindelijk gegeten worden. Scheelt toch zeker zo’n 500 gram (Ik ben ook maar een klein beetje fanatiek he 😊)

Nadat het ontbijt naar binnen was gewerkt was het tijd om onszelf op te warmen. De warming-up bestond uit verschillende oefeningen zoals goodmorning, back squats, shoulder presses, tall snatches en hang snatches. Vervolgens langzaam in gewicht wat opbouwen en een x aantal herhalingen maken waarvan je niet moe wordt. En kort van te voren enkele lifts maken in de richting van het startgewicht.

 

Snatch en Clean and Jerk

De Snatch was de eerste oefening die we moesten uitvoeren. Van te voren had ik een plan. Ondanks dat verliep het plan niet zoals van te voren gepland. Ach ja, het is en blijft een moment opname.

De Clean and Jerk was de tweede oefening. Ook hier had ik een plan. De eerste lift moest een ‘save lift’ zijn. Een lift waarvan je weet dat je hem haalt. Vervolgens liftte ik een kilogram meer dan bij mijn laatste poging tijdens het vorige lift event. Poging drie was het moment om voor een pr te gaan. En dat lukte! *Deed een vreugdedansje*

Al met al ben ik tevreden over mijn lifts en weer een ervaring rijker. Ik ben trots op de lifters van CrossFit Apeldoorn en de prestaties die zij hebben geleverd. Het gevoel van saamhorigheid werd nog even versterkt door de coaches die kwamen kijken. Super!

Het volgende event staat al voor de deur. Ik daag hierbij dan ook een ieder van jullie uit om op zondag 25 november mee te doen aan de Lift-off in onze box. Het maakt niet uit of je al een hele tijd lift of juist net begonnen bent. Lift like nobody is watching tijdens deze weightlifting competitie! Ga tot het uiterste tijdens de WOD en heb vooral een heel gezellige en sportieve dag met alle leuke leden van CrossFit Apeldoorn!